Skoda Octavia face-lifting - pierwsze zdjęcia i informacje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Ziomal
    Nawet na fotkach Waszych jest O2 4x4 czyli to pewnie Scout.
    teraz tez jest O2 4x4 i nie jest to Scout :idea:

[ Dodano: Wto 14 Paź, 08 10:29 ]
    Zamieszczone przez Ziomal
    Nie chcę Was martwić ale we wczorajszym Auto Świecie jest napisane , że lifting obejmuje wszystkie wersje
    a dlaczego tak Cie to dziwi :?: :!:

[ Dodano: Wto 14 Paź, 08 10:30 ]
    chyba ze chodziło o tego Scouta i to Cię tak wytrzeszczyło

[ Dodano: Wto 14 Paź, 08 10:30 ]
    Zamieszczone przez Klauzero
    Ziomal, ZTCW wersje 4x4 (Cross) i Scout są odrębne
    juz nie ma crossa zdaje się
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Klauzero
      Rider
      • 2008
      • 575

Wszystkie wersje? Do tej pory można było wyczytać, że RS pozostaje bez zmian.

Szkoda, w oficjalnym cenniku występuje Cross 4x4 i Elegance 4x4 oraz Scout 4x4 - oczywiście tylko combi.
      Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

raczej chodzi o wszystkie wersje WYPOSAŻENIOWE
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Klauzero
          Rider
          • 2008
          • 575

Zamieszczone przez szkoda
          W zasadzie, gdyby było inaczej, byłby to swego rodzaju precedens. Sprzedawca pytałby w przyszłym roku: czy chcemy auto przed, czy po lifcie. Takie rzeczy to chyba tylko w Erze

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Wszystkie wersje? Do tej pory można było wyczytać, że RS pozostaje bez zmian.
            O tym mówiłem , ale sam już nie wiem.
            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez szkoda
              W zasadzie, gdyby było inaczej, byłby to swego rodzaju precedens. Sprzedawca pytałby w przyszłym roku: czy chcemy auto przed, czy po lifcie. Takie rzeczy to chyba tylko w Erze
              początkowo myslałem, że może byc coś w rodzaju liftu O1, gdzie wersja classic miała wnętrze przedliftowe zdaję się do końca, no ale tak nie jest.
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Tomaszek
                RS
                S_OCP Member
                • 2008
                • 1545
                • Citroen

Chodzi napewno o wersje wyposażeniowe,na salonie w Paryżu nie była wystawiona ani Rs-ka ani Scout.

Komentarz

• g_rego_r
                  Rider
                  • 2008
                  • 496

Prawda jest taka że już OII to była rewelacja na rynku. A po FL będzie się sprzedawać jeszcze lepiej. Dołożyli do niej tyle fajnych udogodnień i usprawnień że mnie się zaje.....e podoba. A to że na przednich reflektorach ma tandetnie wyglądający napis Octavia, mnie jakoś szczególnie nie razi przecież i tak siedzę w środku i delektuję się czystą jazdą czy to w korku czy też na innej trasie Generlanie : PODOBA SIĘ !!!!
                  Załączone pliki

Komentarz

• Klauzero
                    Rider
                    • 2008
                    • 575

W najnowszym tygodniku Motor przedstawiono hity naszego (niełatwego) rynku motoryzacyjnego. W tzw. Mistrzostwach Polski, OII FL zajęła pierwsze miejsce, deklasując nową Toyotę Avensis i Renault Megane. Wybór OII argumentują w ten sposób "Zmiany karoserii są niewielkie, ale akurat to auto większych nie potrzebowało. Z "twarzy' Octavia upodobniła się do Superba - przedni zderzak jest do złudzenia podobny, a listwy grilla rozstawiono rzadziej". Generalizując, zmiany mogą się podobać lub nie, ale są na tyle dyskretne, że nie powinno to zaszkodzić sprzedaży. Bardziej skutecznie zrobiłby to kryzys na giełdach światowych, aniżeli wprowadzone zmiany. Zastanawia mnie tylko to stwierdzenie:
                    Zamieszczone przez g_rego_r
                    Dołożyli do niej tyle fajnych udogodnień i usprawnień że mnie się zaje.....e podoba.
                    Być może nie jestem w temacie, ale tych udogodnień i usprawnień nie jest wcale tak wiele. Silnik 1.4 TSI - ok, rozwiąże wiele wątpliwości: Diesel czy Benzyna. Lampki i otwierany schowek w tylnym podłokietniku (rozwiązanie było w OI Rider) - ucieszą pasażerów. Składane el. lusterka (pewnie w wersji Elegance), światła dzienne i nowe zagłówki, fajna sprawa, ale możliwa w wersji przedliftowej, to samo dotyczy nowego radia, tylko czujniki parkowania IV generacji pozostaną poza zasięgiem, ale czy kierownica z Superba i zegary, o których pisano przy okazji premiery OII, że dobrych rzeczy się nie zmienia (IMO złe zagranie), plastikowe drewno i nowy panel Climatronic to usprawnienie/udogodnienie? Jakie jeszcze elementy zostały zmienione?

Komentarz

• Marceli123
                      Classic
                      • 2008
                      • 5

Gdzieś wyczytałem iż Golf VI będzie kilka tysięcy tańszy niż jego poprzednik (chyba od 2 do 8 w zależności od wersji). Myślicie iz ta tendencja dotknie rownież O2 F.
                      Marceli123

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Składane el. lusterka (pewnie w wersji Elegance)
                        w standardzie to spodziewałbym się raczej w L&K
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PiterNZ
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 389

Zamieszczone przez Marceli123
                          Gdzieś wyczytałem iż Golf VI będzie kilka tysięcy tańszy niż jego poprzednik (chyba od 2 do 8 w zależności od wersji). Myślicie iz ta tendencja dotknie rownież O2 F.
                          Ja póki co czekam na ceny O II po FL ponieważ ceny VW są tak atrakcyjne, że jeżeli O II po FL nie będzie tańsza niż przed i lepiej wyposażona to nie da się ukryć, że wybiorę Jettę.

Komentarz

• g_rego_r
                            Rider
                            • 2008
                            • 496

Podtrzymuję moje zdanie mnie się PODOBA a reszta wyjdzie w praniu. Bo na obecną chwile, salony nie posiadają ani cennika ani też żadnych materiałów reklamowych. Więc POZOSTAJE cierpliwie poczekać, co i w jakiej wersji. "JESTEM NA TAK" 3X

[ Dodano: Wto 14 Paź, 08 21:39 ]
                            Napisałem:
                            Dołożyli do niej tyle fajnych udogodnień i usprawnień że mnie się zaje.....e podoba.

Klauzuro napisał/a:
                            Być może nie jestem w temacie, ale tych udogodnień i usprawnień nie jest wcale tak wiele

no nie wiem może faktycznie nie jesteś w temacie Klauzuro

podam jeszcze kilka pewnie też będzie "mało" dla Ciebie:
                            a. Octavia ma zmieniony kształt reflektorów przednich, podkreślający dynamiczny charakter auta.
                            b. masywniejszą atrapę chłodnicy oraz jednoczęściowy zderzak
                            c. W tylnej części samochodu odznaczają się unowocześnione osłony lamp tylnych oraz zderzak o dynamicznej stylistyce wyposażony w zintegrowane "kocie oczy"
                            d. Przeprojektowano kierownicę
                            e. Przeprojektowano kierownicę, pojawiła się nowa, podświetlana na biało deska rozdzielcza i układ sterowania klimatyzacją oraz ozdobne elementy na drzwiach i konsoli centralnej
                            f. nowe tapicerki
                            g. radio Bolero oraz nawigacja z kolorowym monitorem dotykowym, nowe gniazdo dla iPoda z wejściem AUX lub USB
                            h. obsługa telefonu GSM przez urządzenie Bluetooth
                            i. piąta generacja czujników parkowania z jeszcze lepszym podglądem na ekranie i sygnałem dźwiękowym
                            j. immobiliser czwartej generacji zapewniający lepszą ochronę
                            k. przęgło Haldex czwartej generacji zastosowane w wersjach 4x4 oraz Scout.
                            l. nowe adaptacyjne reflektory ksenonowe zwiększają czynne bezpieczeństwo pojazdu
                            m. zagłówki przednie typu WOKS, dostępne we wszystkich standardach wyposażenia
                            n. a pod maską Octavię wzbogacono o nową jednostkę napędową TSI o pojemności 1,4 litra i mocy 90 kW. W nowej wersji Octavii silniki benzynowe o pojemności 1,4 oraz 1,8 litra z turbodoładowaniem są dostępne w połączeniu z siedmiostopniową, dwusprzęgłową automatyczną przekładnią DSG

Klauzero napisał/a:
                            tylko czujniki parkowania IV generacji pozostaną poza zasięgiem

już na marginesie czujniki są V generacji

i to znalazłem bez specjalnego grzebania jeżeli Klauzuro uważasz że to mało no to nie mam nic do dodania i chylę czoła dla produktu Skody który zaje... mi się podoba !!!!
                            Załączone pliki

Komentarz

• PiterNZ
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 389

i to znalazłem bez specjalnego grzebania jeżeli Klauzuro uważasz że to mało no to nie mam nic do dodania i chylę czoła dla produktu Skody który zaje... mi się podoba !!!!
                              Ja uważam, że mało jeżeli w standardzie odpowiednika Ambiente nie będzie ESP i alufelg w dużo atrakcyjniejszej cenie niż obecnie.

Porównaj z VW Jettą. Praktycznie Skoda O II po FL, żeby była atrakcyjna musi mieć ESP, alufelgi 16-tki + to co obecnie Ambiente w cenie poniżej 66.000 PLN włącznie z lakierem metalic.

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Porównaj z VW Jettą. Praktycznie Skoda O II po FL, żeby była atrakcyjna musi mieć ksenony, ESP, alufelgi 16-tki + to co obecnie w cenie poniżej 66.000 PLN włącznie z lakierem metalic.
                                a to, to już chyba jak dla kogo, no nie :?: :szeroki_usmiech
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PiterNZ
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 389

Szkoda ja tam się nie upieram. Chętnie kupiłbym O II po FL ale polityka informacyjna Skody do luftu a cenę porównuję do Jetty siłą rzeczy.
                                  Co do twojej wypowiedzi jak mógłbyś laikowi wyjaśnić.

P.S. Z ksenonami przegiąłem i wytnę jeżeli się uda z poprzednich postów, żeby nie dezinformować.

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez PiterNZ
                                    polityka informacyjna Skody do luftu
                                    zgadzam się niestety, jak wyskoczyli z FL to powinni mieć już wszystko przygotowane, a tak to za bardzo nie wiadomo o co cho :roll:

[ Dodano: Wto 14 Paź, 08 22:56 ]
                                    początkowo może to i podkręca atmosferę, ale po chwili pozostaje z tego raczej irytacja i zniecierpliwienie.
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• gianni
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 24

Może to z powodu dziwnego okresu wprowadzenia? Może nie chcą mieć zbyt wielu samochodów po FL do wyprzedaży, ze względu na minięcie rocznika. Pewnie chcą wyprzedać to co jest na placach przed liftowego. Chyba to ma sens, z punktu widzenia sprzedającego oczywiście

Komentarz

• Klauzero
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 575

g_rego_r, chyba źle zinterpretowałeś moją wypowiedź, bo nie wiedzieć czemu za punkt honoru obrałeś sobie wytknięcie nie doczytania przeze mnie TEGO newsa, natomiast słusznie zauważyłeś, że pomieszałem generację czujników z immobilizerem, za co dziękuję.

Pytałem co zmieniono, w sensie które z tych zmian uważasz/uważacie za udogodnienie/usprawnienie, bo dyskusje o stylistyce ("koń jaki jest, każdy widzi") są już nieco jałowe - nie zadowoli się wszystkich.
                                        Nie uważam, że zmian jest mało, tylko czy rzeczywiście zmieniony kształt reflektorów przednich, podkreślający dynamiczny charakter auta, "unowocześnione" osłony lamp tylnych, masywniejszą atrapę chłodnicy oraz jednoczęściowy zderzak można uznać jednoznacznie za udogodnienie?
                                        Czy siedząc za kierownicą z Superba odczujemy satysfakcję z powodu posiadania masywniejszego grilla o rzadszym użebrowaniu, zmianę kawałka plastiku na biały w tylnych lampach, o nowym napisie na klapie i reflektorach nie wspominając? Immobilizer IV generacji, może być udogodnieniem głównie dla amatorów cudzej własności, bo łamiąc dotychczasowe zabezpieczenia (tryb serwisowy) mogli już popaść w rutynę.

Oczywiście w wymienionej liście (powtórzenia w punktach: d,e,g,i,m,n) są też elementy w które chętnie doposażyłbym autko, m.in.: łącze USB wraz z radiem Bolero i podłączonych doń czujników, ale nie są to elementy, bez których taki użytkownik OII 2008 jak ja nie może się obejść.

Co do Jetty, to chyba warto trochę poczekać, ponieważ spodziewane jest odmłodzenie w stylu nowej generacji Golfa. Pewne jest natomiast wprowadzenie jednostki 2.0 TDI CR spełniającej normę Euro 5.

Komentarz

• twin
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 288

Klauzero :

Tak sie zastanawiam co to wogole jest za klasyfikacja hity naszego rynku ? Jak 02 FL moglaa zajac 1 miejsce skoro nie jest jeszcze nawet seryjnie produkowana nie mowiac o sprzedazy i uzytkowaniu ?
                                          Dodatkowo kolejny pismak stwierdza metoda Copy - Paste ze 02 FL jest podobna do Superba sugerujac od razu ze chodzi o przod. Nie wiem moze ja mam problemy ze wzrokiem ale zadnego podobienstwa nie widze.
                                          Do listy tych udogodnien co dodali do wersji FL dodam diodowe podswietlenie w zewnetrznych lusterkach ( bylo zarowkowe) ) i wieksza powierzchnia lusterek , widzialem tez na zdjeciach taka kieszonke siatkowa na tunelu od strony pasazera . Takie samo cos jest w Superbie.
                                          Mam natomiast watpliwosci co do czujnikow parkowania kolejnej generacji. Czytalem gdzies opis ktory sugerowal ze nowosc polega na innej wizualizacji zblizania ktora to zwiazana jest nie z nowa generacja czujnika a z nowym radiem / wyswietlaczem. Wiec nie wiem czy tez nowe czujniki sa jakies lepsze, bardziej czule, wiekszy kat, rozdzielczosc , ilosc itp.
                                          PS1
                                          Nie rozmiem jakie to dodatkowe lampki sa z tylu ? w Podlokietniku ???
                                          PS2
                                          Ktos tu pisal ze do obecnej wersji mozna bylo zamowic swiatla dzienne ??
                                          PS3
                                          PiterNZ : Co do Jetty to jej ceny juz w porownaniu do wersji O2 z przed liftingu byly atrakcyjniejesze a pomimo to O2 sie lepiej sprzedawala wiec nie sadze aby sie tu cokolwiek zmienilo w wersji FL i o czyms to chyba swiadczy ?
                                          Nie bede tu pisal ktore auto jest lepsze czy gorsze bo to jest takze kwestia osobistej oceny ale napewno sa to 2 rozne auta i o to koncernowi VW chodzi.

Komentarz

• Salvatore
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 282

czujniki są V generacji
                                            Możesz rozwinąć na czym polega to udogodnienie?

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez Salvatore
                                              czujniki są V generacji
                                              Możesz rozwinąć na czym polega to udogodnienie?
                                              na dobrą sprawę chyba nikt tego nie wie na razie

"piąta generacja czujników parkowania z jeszcze lepszym podglądem na ekranie i sygnałem dźwiękowym" - dla mnie to nie znaczy praktycznie nic
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Klauzero
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 575

twin, Motor przedstawi przewidywane hity sprzedaży w 2009 roku. Z tym podobieństwem, to wszyscy mają na myśli użebrowanie grilla oraz zderzak przedni, który faktycznie jest bardzo podobny. Ogólnie auta nie są na szczęście podobne do siebie.
                                                Co do LEDów w lusterkach, to też się nabrałem oglądając prezentację, otóż w wersji przed FL również są diody, dokładnie 3 w każdym lusterku, a jedyną żarówką jest ta podświetlająca (od wersji Elegance w standardzie). Siatka przy tunelu, oby miała mocniejszą konstrukcję, niż ta w bagażniku, bardzo lubiąca się złamać.

Salvatore, szkoda prawdopodobnie chodzi tylko o zmianę elektroniki przesyłającej dane do radia, ponieważ w odróżnieniu do poprzedniej wizualizacji, zobaczymy teraz odległość rejestrowaną przez każdy z czujników z osobna, a nie jak do tej pory (lewo i prawo).

twin, Ad PS1 - lampki na górze, nad tylnym rzędem siedzeń będzie można włączać selektywnie (lewa, prawa strona).
                                                Ad PS2 - otrzymałem taką ofertę drogą listowną od ASO.
                                                Ad PS3 - myślę, że powodem jest obawa o wyższe koszty serwisu i produkcja auta w meksykańskiej fabryce w Puebla - made in Germany brzmi trochę lepiej.

Komentarz

• mayak
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 26

Golf 6 jest tanszy od 5tki (vide http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/...0-z%C5%82.html) wiec moze i O2FL tez bedzie tanszy

http://news.auto.cz/dojmy/skoda-octa...dni-dojmy.html - pierwszy test O2FL niestety po czesku, pewno zaraz pojawi sie jego polska wersja na roadlook.pl

Pozdro,
                                                  Mayak

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

hehe, widzę, że biały zaczyna rządzić :wink:
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...